PiElevate

Pautes per preparar una reunión amb un client.

Close-up of a modern business team using tablet computer to work with financial data

Sempre he pensat que la naturalitat és un factor importantíssim en el tracte professional, però clar, no cal confondre naturalitat amb pasotisme, amb improvisació o amb un “així ja està be, perquè estic molt atrafegat i a més demostro que estic molt atrafegat”

Recordo una vegada en la que el meu rol era el de client, que la persona que m’atenia es va passar una estona llarga explicant-me la quantitat de treball que tenia, que no aixecava cap, que tenia un munt d’emails per respondre, que “mira, mira -assenyalant un gruixut munt de papers damunt de la seva taula- tot això sense fer”.

Francament, més enllà de l’empatia que a tot ésser humà se li ha de pressuposar cap a un altre que sofreix, a mi m’importava ben poc el seu stress i em va semblar de molt mal gust que es queixés en aquell moment i d’aquella forma. Era com una situació en la qual jo com a client, era vist més com una molèstia que com una nova oportunitat de negoci.

En fi, hi ha de tot. Però és clar que al món empresarial i en el dels emprenedors (vegeu autònoms i sofridors fiscals) no cal caure en aquest error, en aquest estil tan de moda fa uns deu anys en els quals demostrar rapidesa i aclaparament era sinònim d’èxit.

Quan estiguis davant del teu client, para rellotges, desconnecta el mòbil (o silencia-ho, això com a mínim), inspira, espira i demostra amb cada porus de la teva pell, amb tot el teu llenguatge corporal possible, que aquest moment és seu. Només existeix per a ell tot el teu saber i experiència professional.

Tampoc et passis, torno al que deia. No confonguem això amb servilisme i “babisme comercial” que es nota i a més també és de molt mal gust, molt de manual dels ’80. Ja m’entens. Et passo unes pinzellades que a mi em funcionen. Impregna-les amb el teu propi estil i ja m’explicaràs si t’han funcionat.

Googleja una mica al teu prospecte/futur client.
Ja ho sé, molt óbvi. Però tots ho fem i a més és molt efectiu. Investiga’l, mira la seva història, fixa’t quines fites o reportatges parlen d’ell o de la seva empresa, passeja’t per la seva pàgina del linkedIn, fes-te en definitiva, una aproximació i una primera impressió.

Investiga els seus productes, fes-te una idea de la seva estratègia comercial, mira qui s’encarrega d’aquesta àrea, analitza, investiga i pren notes.

Comença a pensar que tens tu per oferir-li. No es tracta que li diguis el crack que ets i lo genial que parlen de tu o dels teus productes/serveis. Pensa només, I SIGUES SINCER AMB TU MATEIX, en què tens tu d’especial per oferir-li.

Pensa i veu amb els seus ulls. I el més important: convenç-te que pots fer-ho.

Prepara la primera impressió. Sigues polit i original. Però, com sempre, no et passis. La creativitat no és sinònim d’estar com un llum. No et presentis vestit de pallasso si ofereixes esdeveniments singulars, (tret que aquesta sigui la teva veritable professió) no et facis l’excèntric de forma gratuïta. Ser creatiu no significa sempre haver de trencar motlles, eh?. Vigila amb això.

No t’oblidis de passar-t’ho bé, sempre he cregut que quan gaudeixes en una reunió, projectant idees, pensant en solucions fetes a mesura per als clients, transmets exactament això: il·lusió, ganes de treballar, proactividad, implicació. I la gent ho nota.

Estic preparant un post amb més pautes sobre com realitzar presentacions, des de la part gràfica i de muntatge de la reunió. Allí donaré més idees que espero us serveixin per tenir bones reunions i obtenir més clients.

Ja m’explicareu. I si teniu alguna idea o suggeriment que afegir, deixeu el vostre comentari. Segur que a tots ens servirà.

Fondo de fotografía diseñado por Javi_indy